Bomen verplanten in Parkwijk (okt 2015)

Louis Hartzplein

In het project Groene Linten in Parkwijk worden 67 bomen gekapt om nieuwe woningen te kunnen bouwen. De HBW heeft gevraagd of een aantal bomen verplant kan worden. Het blijkt dat 4 bomen zonder verdere voorbewerking van de kluit, dit jaar, kunnen worden verplant naar het Reinaldapark.

Het sloop-nieuwbouw project Groene Linten loopt tot 2018. In deze periode worden 67 bomen gekapt en 69 bomen herplant. In het plangebied staan 3 monumentale bomen die behouden blijven. Op verzoek van de HBW is onderzocht of er nog bomen verplant kunnen worden. Het blijkt dat veel bomen maaischade hebben opgelopen en niet waardevol genoeg zijn voor een nieuwe standplaats. De te verplaatsen bomen zijn 3 boomhazelaars en een es.

Grote bomen moeten worden voorbewerkt om de kluit verplantbaar te maken. Dit duurt 2 groeiseizoenen. Het project wordt uitgevoerd door Pré Wonen. Ook de openbare ruimte wordt door Pré Wonen uitgevoerd en later overgedragen in beheer en onderhoud aan de gemeente. Om de verplantkosten te dekken is contact gezocht met Spaarnelanden die het Reinaldapark is gaan onderhouden. In het park zijn al veel bomen dood gegaan door verdroging. De vier bomen zijn dus daar welkom.

terug naar Archief