Help mee met water geven aan nieuwe bomen! (april 2016)

Op de website van Spaarnelanden staan de bomen die het afgelopen plantseizoen zijn geplant. De overige locaties komen op de lijst met gewenste bomen voor in de toekomst.
Weet u plek waar nog een boom moet worden geplant? Meldt dit bij de meldlijn van de gemeente de website of per telefoon; nummer 14023.
In het plantseizoen 2015-2016 heeft Spaarnelanden circa 400 bomen geplant. Om goed aan te slaan, hebben deze nieuwe bomen uw hulp nodig. Staat bij u een jonge gemeenteboom voor de deur? Help dan mee om de boom water te geven. Nu heeft de boom bij droogte water nodig om haarwortels zich vormen. Daarna is water nodig als de blaadjes gaan uitlopen.

Hoe herken je een nieuwe boom?
Nieuwe bomen zijn te herkennen aan de gietrand in de grond rondom de stam. Deze rand helpt om het water naar de wortels van de boom te leiden. De gietrand blijft drie jaar staan. Daarna moeten de wortels van de boom diep genoeg gegroeid zijn om zelf voldoende water uit de grond op te nemen.

Samen maken we Haarlem groen!
Jonge bomen gaan beter groeien als ze extra water krijgen. De hoeveelheid water die u kunt geven hangt af van vele factoren. Hoe meer blad hij heeft, hoe meer vocht hij wil opnemen. Het is niet slim om elke dag een emmer water te geven. Geef één keer per week meerdere emmers water voor het beste resultaat. Let u wel op dat u het water niet in de drainbuis giet. Deze is bedoeld om lucht bij de wortels te brengen en loopt onder de kluit door. Het water komt dan niet bij de wortels.

Hoe bepaalt u hoeveel water een boom nodig heeft?
Hoe dikker de boom, hoe meer water. Bomen die net aan het uitlopen zijn hebben minder nodig dan bomen die volop in blad staan. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer water. Hoe meer zon op de standplaats, hoe meer water. Bij een door de zon verwarmde muur verdampt de boom meer. Een boom die tussen tegels en in een verhoogde stoep staat, heeft meer water nodig dan een boom in open grond. Is er veel wind? Ook dan heeft een boom meer water nodig omdat de wind het water laat verdampen/ De windrichting is ook zeer van belang. Bij wind uit het oosten is het meestal zonnig, droog en schraal en dan is de verdamping veel groter dan bij andere winden.

Wilt u wat meer groen in de straat?
Dat kan door bij uw huis de boomspiegel of het plantvak van de gemeente te adopteren. U kunt de adoptie aanvragen via de website van Spaarnelanden met deze link. Met name in buurten met veel woningen per hectare, is het groen op straat hard noodzakelijk om een fraai groen beeld te krijgen.

Meldt een dode boom of geef een oude standplaats van een boom door In de afgelopen jaren zijn er bomen van de gemeente dood of bijna dood gegaan door schade, storm, droogte of boomziekten. Deze bomen worden gemerkt en met een kapvergunning weggehaald. De noodzaak om te herplanten is afhankelijk van de aanwezigheid voldoende bomen in de omgeving en het beschikbare budget. Soms is herplant onmogelijk door kabels in de grond. Niet alle bomen hoeven te worden herplant. Ziet u een dode boom van de gemeente zonder stip. Wil u dit dan melden bij de meldlijn van de gemeente?. Ook zieke iepen kunt u bij ons melden. Deze hebben vaak één verdroogde tak. Uitgebreide informatie hierover kunt u ook vinden op de website van Spaarnelanden met deze link .

terug naar Archief