2024 09 Wie is verantwoordelijk voor het beheer en het verdwijnen van bomen

Op het sportcomplex aan de van Oosten de Bruijnstraat zijn er zomaar 28 bomen verdwenen. In de ‘Berichten over uw Buurt’ van juli 2024 verschenen 27 aanvragen voor kapvergunningen voor maar liefst 208 bomen in Haarlem, de meeste i.v.m. slechte conditie! Wat zegt dat over (de uitvoering van) het op papier zo veelbelovende kapbeleid in Haarlem? Wat zegt dat over het onderhoud van de bomen?
(Meer...)

2024 06 Waar blijft boombehoud bouwplan Delftplein

Waarom vermeldt de wethouder in het advies voor de bebouwing van het Delftplein niet dat dit ten koste gaat van alle 60 gezonde bomen van 31 en 21 jaar oud? En bovendien een nog onbekend aantal bomen op het grondgebied van Velsen. Voor gezonde bomen geldt het beleid dat deze behouden worden, tenzij wordt aangetoond dat een bouwplan met behoud van de bomen niet mogelijk is. Uit niets blijkt dat er moeite is gedaan om een ontwerp te maken met behoud van de volwassen bomen die met hun bladmassa veel functies hebben voor een goed gebruik van de openbare ruimte. De huidige inrichting is voornamelijk groen en onverhard. Het gebied wordt voor 50 tot 60% bebouwd en verhard. Welke reacties geven de raadsleden die Haarlem groener willen maken straks bij de bespreking van dit plan?
(Meer...)

2023 09 Knelpunten in het boombehoud

De HBW strijdt sinds 2006 voor het voorkomen van onnodig kappen van gezonde bomen en het stimuleren van behoud van groen in de directe leefomgeving van de bewoners van de Gemeente Haarlem. Het gaat om alle bomen, die door de gemeente Haarlem ingedeeld worden in groepen als het om de procedure aan komt:

  1. Gemeentebomen in de openbare ruimte
  2. Gemeentebomen, die op terreinen staan die eigendom zijn van de gemeente (vastgoed, sportterreinen, e.d.)
  3. Particuliere bomen in privé tuinen
  4. Bomen (gemeente en particulier) in bouwprojecten
  5. Overig zoals monumentale bomen (gemeente en particulier)
(Meer...)

2023-07 Stormschade Poly in Haarlem

Op 5 juli heeft storm Poly flinke schade veroorzaakt in Haarlem, met zo'n 500 omgewaaide bomen in de stad en omgeving. Het opruimen van de schade is in volle gang, en er wordt gekeken naar de staat van overgebleven bomen. De herplant van bomen volgens de boomverordening Haarlem 2021 staat gepland om te beginnen vanaf november 2023. De Haarlemse Bomenwachters roepen op tot onderzoek naar de oorzaken van omgewaaide bomen en benadrukken het belang van het kiezen van diverse boomsoorten voor een gezonde stedelijke omgeving.
(Meer...)

2023-07 ‘Groen’ rondom Sociale Nieuwbouw in Parkwijk

Pré-Wonen is bezig met het vervangen van vier appartementengebouwen in Parkwijk. Het resultaat ziet er veel belovend uit. Er wordt ook een mooie binnentuin voorbereid voor bewoners en omwonenden. Maar tijdens en vanwege het bouwproject van de afgelopen jaren zijn vrijwel alle groenvoorzieningen verdwenen. Herstel is noodzakelijk, passend bij de nieuwe gebouwen en aangepast aan de klimaateisen die de gemeente nu stelt.
(Meer...)

2023-06 Nieuwe bomen in uw straat?

Heeft u een jonge gemeenteboom bij u voor de deur staan? De Bomenwachters roepen u op om mee te helpen om water te geven. De gemeente heeft het afgelopen plantseizoenen bomen geplant. Om goed aan te slaan, hebben nieuwe bomen de eerste drie jaar uw hulp nodig. Als het droog weer is krijgen de bomen niet voldoende water om haarwortels te vormen en blaadjes uit te laten lopen.

(Meer...)

2023-06 Elk jaar een financiële balans van de gemeente Haarlem

Elk jaar wordt ook bij de gemeente de (financiële) balans opgemaakt, Is het gemeenschapsgeld uitgegeven aan de dingen, waarover afspraken zijn gemaakt. Een onderdeel daarvan is ons groene kapitaal, ons gemeenschappelijke bezit.

In de zomer van 2022 is de kwaliteit van alle bomen conform NEN-waarde onderzocht. De conclusie was dat er bomen op de beheerkaart staan die er niet zijn en anders om. Dat blijkt ook bij bomenonderzoek bij bouwprojecten. Maar dan moet dit onderzoek toch het juiste aantal bomen aangeven die werkelijk zijn onderzocht. Dat is niet duidelijk

(Meer...)

2023-05 Verordening Ondergrondse Infrastructuur 2023 zonder aandacht voor groen en ecologie

De “Beleidsregel telecomkabels Haarlem” en “Beleidsregel niet-telecomkabels en leidingen Haarlem” uit 2007 was aan vernieuwing toe. Naast de vele nieuwe leidingen en klimaatadaptatie maatregelen die gebruik maken van de ondergrond zullen ook steeds meer wortels van gras, bomen en beplantingen gebruik maken van dezelfde ondergrond. Haarlem stelt immers meer groenvoorzieningen te willen hebben vanwege de vele ecosysteemdiensten die bladgroen levert. De nieuwe verordening heeft hier echter nauwelijks aandacht aan besteed. Bij werkzaamheden aan de ‘ondergrondse infrastructuur’ wordt regelmatig schade aangericht aan bomen, met name het wortelstelsel heeft het dan zwaar te verduren. Helaas wil het gemeentebestuur vooralsnog geen verantwoordelijkheid nemen voor groenbehoud en dit niet in de verordening opnemen. De redenering is, dat het een zaak is van het beheer en handhaving.


Advies: de verordening Ondergrondse Infrastructuur verduidelijken, een lijst of artikelen toevoegen die moeten zorgen voor bescherming en schadeherstel van de groenvoorzieningen. (Verdere onderbouwing)

2023-02 Informatiebijeenkomst BEA Park

Buurtbewoners uit de ruime omgeving van het Beatrixplein waren 11 februari uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst over de vernieuwing van het Beatrixplein en omgeving. Ruim honderd mensen bezochten de bijeenkomst. De ruimte in de ITK was helaas veel te klein voor de vele belangstellenden. Het was dan ook moeilijk om alle informatieborden op dat moment te bekijken en te beoordelen.
Ze zijn nu te bekijken op de website van de gemeente link www.haarlem.nl/beatrixplein

(meer)

2023-02 Beapark in de ogen van de Haarlemse Bomenwachters

Het Beatrixplein en omgeving wordt vernieuwd. Hierbij wordt het winkelcentrum opnieuw ontworpen en ingericht. In de plannen wordt veel rekening gehouden met woningbouw, waarbij het groen een andere functie krijgt. De Bomenwachters is kritisch op de voorbereiding van de plannen. Daarbij heeft zij een zienswijze geformuleerd, die de gemeente en partijen, die bij de ontwikkeling betrokken zijn, scherp moet houden over het groen en leefbaarheid voor de bewoners en gebruikers van het gebied. Bijgaand de zienswijze van de Haarlemse Bomenwachters.

2022-11 EcoSysteemdiensten Tabel

Het gaat hier om het eerste deel van een handboek dat stapsgewijze ondersteuning biedt aan gebruikers van het Nature Smart Cities Business Model. Het Business Model is een instrument dat bedoeld is om te helpen bij de voorbereiding van een overtuigende business case voor een groene infrastructuur oplossing, en is gebaseerd op uitgebreid onderzoek zowel binnen de academische literatuur als met ambtenaren in kleinere gemeentelijke overheden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland.

(meer)