Onnodige kap van monumentale 196 jaar oude eik (30 januari 2016)

De gemeente Haarlem heeft haar boomdeskundigheid wegbezuinigd en heeft de bomenkap in handen gegeven van Spaarnelanden, een bedrijf zonder voldoende boomdeskundigheid. Dit bedrijf beoordeelt de noodzaak om te kappen, laat een boomverzorgingsbedrijf de boom beoordelen, vraagt zelf de kap aan en laat de kap uitvoeren. De gemeentelijke gebiedsbeheerder neemt uiteindelijk het besluit om Spaarnelanden een noodkapvergunning te geven.
Ging het bij deze eik nu om een normale kapaanvraag dan was de aanvraag gepubliceerd en hadden burgers door hun bezwaar de kap kunnen tegenhouden. Want uit eigen onderzoek van de Haarlemse Bomenwachters bleek dat deze eik met een flinke snoei waarschijnlijk behouden kon worden. Maar de Bomenwachters zijn pas 2 dagen voor de noodkap op de hoogte gesteld. Ons advies om nader te onderzoeken of snoei voldoende is, hebben de ambtenaren naast zich neergelegd. Wij hebben de gemeente nog voorgesteld om de eik kosteloos door onze boomdeskundige te laten snoeien en konden daarmee voor de veiligheid instaan. Daarmee had deze landelijk monumentale eik behouden kunnen worden.
De gemeente heeft inmiddel het besluit genomen dat bij twijfel het advies van de Haarlemse bomenwachters moet worden ingewonnen. Dit gebeurt nu dan ook.

Monumentale EikStobbe monumentale Eik Zo mooi was hij. Was het wel nodig? Veel gezond hout in de stam kon voor voldoende stabiliteit zorgenl!

terug naar Archief