De omgang met GROEN

Beleving stedelijk groen

Groen in de stad heeft veel voordelen. Het maakt een stad leefbaar en aantrekkelijk voor bewoners en bedrijven. Een groene stad biedt ruimte voor spelen en bewegen waardoor o.a. minder overgewicht ontstaat. Een groen stad heeft ontmoetingsplakken voor stadsbewoners uit verschillende culturen. De oproep van het rijk om meer woningen te realiseren binnen de bebouwde kom, maakt behoud en uitbreiding van groen nog belangrijker. Bij kopers van nieuwbouwwoningen staat groen in de buurt boven aan het verlanglijstje. 97 % van de Nederlanders vindt het belangrijk dat er groen in hun naaste woonomgeving aanwezig is. Meer dan 70% van de mensen wil een woning in een groene omgeving. Woningen in een groene omgeving zijn tot 30% meer waard dan woningen niet gelegen in een groene omgeving.

In groene woonwijken is de sociale controle groter. Dit betekent minder overlast en vandalisme. Internationale bedrijven vestigen zich alleen in steden met hoogwaardige groenvoorzieningen. En voor creatieve kenniswerkers is de aanwezigheid van groen zelfs een voorwaarde om in en stad te willen wonen en werken. Ook toeristen vertoeven het liefst in en een stad met mooie parken en groene lanen. Houtopstanden hebben dus toeristische-, recreatieve-, landschappelijke- en financiële waarden en dragen bij aan het stadsschoon. Groen geeft een Stimulans om te bewegen, Stimulans om buiten te spelen, waardoor betere cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling bij kinderen.

Beleefbaarheid van Stadsbomen

Stadsbomen breken de wind aan de voet van torenflats, verfraaien architectuur en ruimte, en herinneren de stedeling midden in de hectiek van een stad op plezierige wijze aan de basis van zijn bestaan. De grilligheid van het weer, het wisselen der seizoenen en het spannende opduiken van elke dag weer andere vliegende bezoekers: dat alles valt temidden van steen en asfalt aan bomen af te lezen.

Wie kijkt, ziet dat hun onverstoorbaarheid schijn is. Het zijn eilanden vol leven. Bomen vertalen niet zelden de cultuurhistorie van een plaats in hedendaagse herkenbaarheid en gezelligheid. Dit verhoogt weer de betrokkenheid van de burgers bij hun gemeente. Al deze functies vervullen bomen bovendien met een minimaal beslag op de kostbare grond van de stad. Hun nadrukkelijk zichtbare derde dimensie maakt ze onnavolgbaar ruimte-efficiënt! Juist daar waar véél mensen wonen en komen zijn bomen zonder meer onmisbaar en iedere gemeente zou de hulp die stadsbomen kunnen bieden bij het realiseren van een "fijne stad voor iedereen" volop moeten benutten. Een respectvol bomenbeheer zegt de burger dan ook veel over zijn gemeentebestuur.

Natuur & Milieu

Stadsbomen hebben grote milieuwaarde. Zij nemen verontreinigde lucht (zoals uitlaatgassen) op en verwijderen stof uit stadse lucht. Aan bladeren en naalden blijft fijn stof ‘plakken’. Bij elke regenbui wordt de boom schoongespoeld. Per jaar vangt een grote boom wel 45 vuilniszakken fijnstof. Groen zuivert de lucht van koolstofdioxide. Bladeren maken hier overdag, onder invloed van zonlicht, zuurstof en suikers van (assimilatie). Alle planten met bladgroen doen dit. Eén monumentale boom voorziet ruwweg zeven mensen van zuurstof.
Een boom heeft veel natuurwaarden. Het is een natuurgebied waar allerlei dieren en planten in en onder leven.

Zo zijn er 423 insectensoorten bekend die op de zomereik leven. De meeste vogels hebben hun nest in een boom. Een vrijstaande, volgroeide eik produceert per jaar zo’n 15.000 eikels. Daar eten allerlei dieren van, bijvoorbeeld eekhoorns en vlaamse gaaien. Een houtopstand met bomen, struiken en heesters zijn een ecologisch systeem met flora en fauna. Houtopstanden in de woonwijken worden nu in zijn geheel gekapt. In verband met de kruidachtige planten, vogels, insecten en kleine zoogdieren zou het beter zijn als dit gefaseerd geschiedde. Uit onderzoek blijkt dat 92% van de mensen geniet van de vogels van alledag zoals mus, merel of koolmees. De meeste mensen genieten van vogels gewoon in de eigen woonomgeving.

Nieuwbouw

Tot dusverre was het zo, dat wanneer er ergens gebouwd ging worden of wegreconstructies nodig waren, plannenmakers altijd uitgingen van een maagdelijk gebied, ook al staan er volwassen bomen en/of struiken. Men ging er vanuit dat die zouden worden gekapt en weggehaald. Zo ontstaan kale nieuwbouwlocaties. Woonoorden zonder kraak of smaak, doordat er geen grote bomen of struiken aanwezig zijn.

Logisch zou zijn, dat er eerst gekeken wordt hoeveel waardevolle bomen, heesters en/of struiken er op zo'n plek staan. Dan kan daarmee bij de bouw rekening worden gehouden.


Bomen zouden gespaard kunnen worden door een andere verkaveling van de te bouwen huizen en aan te leggen wegen.
De volwassen bomen zouden ook verplaatst/verplant kunnen worden. De omgeving is direct veel leefbaarder is als er volwassen bomen staan. Maar het scheelt ook veel geld, want bomen hebben behalve emotionele waarde ook hun waarde in geld uitgedrukt!

Economische waarde & Welzijn

De economische waarde van groen voor onze samenleving is veel groter dan aanvankelijk werd gedacht. Investeren in groen leidt zowel direct als indirect tot aanzienlijke besparingen op kosten voor gezondheidszorg, veiligheid, wonen en recreatie.

Directe economische waarde van groen:

Indirecte economische waarde van groen: