Rechter bekijkt bomen. 2007

OVERVEEN - (Bron Haarlems Weekblad)

De meervoudige kamer van Haarlem liep maandagochtend 10 november op het Marinehospitaalterrein om met eigen ogen te zien waarom gemeente, actievoerders en BAM Vastgoed BV al jaren in de clinch met elkaar liggen.

De bestuursrechter (links met rode sjaal) laat zich informeren over het gebied, de kap van de bomen en de landschapstuin. (Foto:Maarten van Wamel)

De gemeente Bloemendaal wil op het gebied van het Marinehospitaalterrein een grootschalig appartementencomplex bouwen. Actievoerders willen het groen behouden en zeggen dat het huidige bouwproject in strijd is met het bestemmingsplan. Na het bezoek aan het terrein werd de zaak besproken. De rechtbank was te klein om alle mensen te herbergen, dus werd een ruimte in een hotel in Haarlem gehuurd om de gang van zaken te volgen.

Vijf stichtingen en verenigingen gingen in beroep. Volgens de bezwaarmakers is het bouwplan op 28 punten in strijd met het bestemmingsplan. Zo staat in het huidige bouwplan dat er stapelbouw van vijf etages wordt verrezen, terwijl in het bestemmingsplan niet meer dan driehoog mag worden gebouwd.

255 bomen kappen

Andere zaken gingen om de kapvergunning van 255 bomen, die volgens de actievoerders niet verstrekt had mogen worden. De projectontwikkelaar liet weten dat er inderdaad punten in strijd zijn met het bestemmingsplan, maar dat de gemeente met de afwijkingen heeft ingestemd. Verder noemde de advocaat van de gemeente Bloemendaal de Engelse landschapstuin een 'drekkig moeras' waar je je 's nachts niet veilig voelt. De uitspraak is binnen zes weken.
Wegens ruimtegebrek in de rechtbank werd een zaal in hotel Lion d'Or gehuurd om de zitting alsnog te volgen. (Foto:LvdH)

terug naar Archief