Bouwen en Groen (november 2016)
De HBW heeft op 27 oktober bij de behandeling van de bestuursrapportage 2016 aandacht gevraagd voor behoud van groen bij bouw- en herinrichtingprojecten en leefbare wijken.
De prestaties van het programma stedelijke vernieuwing worden voor 90% gehaald maar de kwaliteit van de leefomgeving staat onder druk. De vraag kan worden gesteld: wordt het de ontwikkelaars in- en extern niet te makkelijk gemaakt? Ook de Rekenkamercommissie heeft aangegeven dat de kwantiteit van het groen onder druk komt te staan door de geringe integrale werkwijze. Bewoners zijn ontevreden over de kwantiteit en de kwaliteit van de openbare groenvoorzieningen. De groenarme wijken dienen daarom ontzien te worden bij verdere verdichting met woningen om maatschappelijke problemen te voorkomen.
HBW stelt voor te kiezen voor een toekomstbestendige woon-, werk- en leefomgeving door:
- 1. bij de doelstelling ‘ Meer en beter aanbod van woningen’, in de groenarme buurten het doel meer aanbod van woningen te verlaten en voornamelijk in te zetten op kwaliteitsverbetering van woningen en leefomgeving.
- 2. aan de doelstelling ‘Hogere kwaliteit van de leefomgeving’ toe te voegen: het bereiken van meer m2 groen in groenarme buurten.
- 3. de voorstellen waarin het ruimtelijk kader van (bouw)projecten wordt weergegeven te behandelen op een moment dat de raad nog kan kiezen uit de alternatieven en de consequenties.
HBW stelt voor te kiezen voor een beter leefmilieu, een goede ruimtelijke kwaliteit en goed beheer en onderhoud door de volgende punten ter verbetering in te voeren:
- 1. door de beheerkaarten van de groenonderdelen en de controle/’audits’ openbaar bekend te maken, door digitaal inzage te geven in de gewenste en de bereikte kwaliteitsniveaus.
- 2. aan de doelstelling ‘Kwaliteit openbare ruimte’ toe te voegen, het bereiken van een hogere kwaliteit van het groen in groenarme buurten.
- 3. de verplichte inzet van een boomtechnisch toezichthouder op het werk voor controle, op behoud en nieuwe aanleg van bomen bij;
- - alle bouwprojecten
- - inrichting van openbare ruimten
- - het leggen van ondergrondse leidingen bij bomen
- 4. bij vervanging in de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) een landschapsarchitect / stedenbouwkundige op te nemen die met name (het behoud van) de kwaliteit van de leefomgeving bewaakt. Nu zijn het alleen heren, met een historische achtergrond of architecten, niet wonend in de buurt.
Het moet iemand zijn met wortels in Kennemerland en het liefst een vrouw.
- 5. de ARK gaat beleidsintegraal adviseren, niet alleen de vormgeving per bouwproject.
- 6. de stadsbouwmeester heeft tot taak integraal te adviseren, dus rekening houdend met alle beleidsvelden. Na beëindiging van de huidige aanstelling stelt de raad een stedenbouwkundige aan met hart voor mensen en groen.