Bomenwachters maken zich zorgen over het kappen van vele bomen
De gemeente Haarlem bouwt een nieuw busstation langs de Schipholweg, waarbij een deel van het sportpark verdwijnt. Dit leidt tot miljoenen euro’s schade door het verlies van sportvelden, bomenkap en noodzakelijke infrastructurele aanpassingen. Het besluit uit 2020 was gebaseerd op een variantenstudie, maar hield geen rekening met de impact op natuur, leefomgeving en extra kosten voor compensatie.
Het college beloofde een groene en ecologische inrichting, maar de Haarlemse Bomenwachters vrezen juist een hitte-eiland en een kaal landschap waar het jarenlang onaangenaam verblijven is. Er is geen aandacht besteed aan de intensiteit van het gebruik van de huidige fiets en wandelpaden en de functies van de bomen, zoals reductie van CO2, fijnstof en verkeerlawaai. De huidige groene geluidswal geeft windbeschutting aan voetgangers en fietsers bij het dagelijks gebruik van de paden. Het groen is nu een leefomgeving voor dieren. De miljoenen investering in de sportvelden is nog niet afgeschreven. Er is nooit onderzocht hoeveel bezoeken er jaarlijks aan dit gebied worden gebracht.
Dit alles kost de gemeenschap ook nog eens vele miljoenen extra aan vervroegde afschrijvingen van de nog geen 20 jaar oude Schipholweg, 101 te kappen bomen. Fiets- en wandelpaden, groene geluidswallen en recreatieve voorzieningen verdwijnen zonder grondig onderzoek naar het gebruik ervan. Een oplossing zou zijn als de fietsenkelder niet onder de weg wordt aangelegd maar in één van de nieuwe gebouwen. Dan kunnen voorzieningen zoals paden, sportvelden en de groene beschutting behouden blijven en hoeven minder leidingen worden verlegd.
Daarnaast blijkt dat door de wateropgave het hele sportpark opnieuw moet worden ingericht, wat nog meer bomen, recreatievoorzieningen en gemeenschapsgeld kost. De oproep aan het college is om werkelijk duurzame alternatieven te onderzoeken die de schade beperken en kosten besparen.